Seija Laukkanen henkinen auttaja

Seijan oma palvelunumero   0700-390070 (2,42€/min+ppm)

Seija Laukkanen henkinen auttaja

Seijan oma palvelunumero   0700-390070 (2,42€/min+ppm)

 

SIENIRESEPTEJÄ

Lisäilen pari kertaa viikossa tälle sivulle maistuvia sienireseptejä. En kerro sienien tuntomerkkejä vaan aiheena on kuinka niitä voi käyttää monipuolisesti ravintona läpi vuoden. Suurin osa mainituista sienistä on luonnossa villinä ja vapaana kasvavia sienilajeja. Kaupasta saa myöskin tänä päivänä ympäri vuoden tuoreita mietoja sieniä. Reseptit sopivat myös niihin (ellei toisin mainita). 

Miedot sienet (ryöppäämättömiä sieniä: mm: tatit, haperot, vahverot)

Ryöpättävät sienet (yleensä rouskut, osa punikkitateista kannattaa ryöpätä)

6. Tattisalaatti (7.8.2020)

Sekoita kastikeainekset maustumaan puoleksi tunniksi viileään ( 2rkl punaviinietikkaa, 4rkl kylmäpuristettua öljyä, ripaus sokeria ja mustapippurirouhetta, suolaa ja yrttimausteita maun mukaan). Pilko 4-5dl herkkutatteja ja paista omassa liemessä kunnes liemi on haihtunut ja sieniin on tullut hieman väriä ja lötköys on poissa. Mausta sienet suolalla. Pilko salaattia kulhoon, pilko 4 isoa tomaattia kulhoon. Lisää sienet ja salaatinkastike.

Kokeile erilaisia mietoja sieniä, joka laji maistuu erilaiselta.  

 

5. Sienisima (28.7.2020)

Siman ohje on fariinisokeripussin kyljessä (Dan Sukker/ 4 litraa vettä). Sitruunan tilalle kantterelleja suppilovahveroita tai kosteikkovahveroita. Yksi litra sieniä kuumennetaan veden (4 litraa) kanssa ja kiehautetaan jotta sienten maku irtoaa voimakkampana veteen. Jätä sienet veteen (aivan kuten perusohjeessa sitruunat) ja lisää sokeri ja hiiva.

 

4. Kanttarellisnapsi (28.7.2020)

Puhdista sienet. Pilko niin pieniksi paloiksi että mahtuvat pullon suusta sisään. Tiputtele tyhjään Kossu- tai Vodka-pulloon 2-3dl kanttarellin paloja. Täytä pullo kirkkaalla viinalla. Pidä pulloa kaksi viikkoa valoisalla ikkunalaudalla. Siivilöi sienet pois. Kaada keltainen juoma puhtaaseen pulloon ja säilytä kylmässä, Voit laittaa sen kunnolla pestyyn maitotölkkiin ja täytä tölkki vedellä ( ei kaulaosaa että saat korkin auki, jäätyessään vesi turpoaa) ja laita tölkki pakastimeen pystyasentoon. Pakastuu parissa vuorokaudessa jääkimpaleeksi. Kun tarjoat jähmettynyttä juomaa niin revi maitotölkki pois pinnalta ja kääri jääkimpale vaikkapa keittiöpyyhkeeseen ettei sormet palellu kun lasiin kaadat. Viinamarinoidut kanttarellinpalat voi sitten napostella siivilöinnin jälkeen suoraan suuhun tai käyttää ruuanlaittoon. 

 

3. Sienipullat Tähän reseptiin käytetään päivän-kaksi vanhoja vaaleita sämpylöitä tai vaaleaa leipää. Leipää maun mukaan enemmän tai vähemmän. Voit myös käyttää tähteeksi jäänyttä puuroa (26.7.2020)

1.Kaksi litraa puhdistettuja ja paloiteltuja mietoja sieniä. Kypsennä öljytilkassa kunnes neste on haihtunut. Hienonna sienet tehosekottimella. 2.Kaksi sipulia ja persiljaa maun mukaan. Silppua yhdessä hienoksi. 3. Liota leivät maidossa ja liika maito puristetaan pois. Hienonna leipä tehosekottimella. Sitten 1., 2. ja 3. kohdanainekset yhdistetään kulhoon, lisätään 4 kananmunaa ja sekotetaan hyvin. (Jos massa on liian kosteaa niin lisää jauhoja tai korppujauhoja.) Mausteeksi oreganoa, timjamia, mustaapippuria ja suolaa. Muovaile pullia.

Valmistus1: Paista sienipullat pannulla öljyssä tai voissa.

Valmistus2: Uppopaista öljyssä sienipullat.

Valmistus3: Kieritä sienipullat ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa ja uppopaista sitten.

Valmistus4: Tee taikinasta mureke eli kiedo taikina leivinpaperiin ilmatiiviiksi pötkyläksi ja paista uunissa pellillä.

 

2. Sienilisuke pastalle, perunoille, vihanneksille (4-5 annosta) (20.7.2020)

Suikailoi kattilaan 100g pekonia, öljyä paistamiseen, ruskista hieman. Lisää kattilaan 300g tuoreita sieniä ja 2 valkosipulinkynttä, pilkottuna molemmat. Hauduta 5-7min kannen alla, lisää 200g tomaattimurskaa ja 1 rkl sokeria tai hunajaa (poistaa valmiin tomaattimurskan kitkeryyden), 2rkl persiljaa, 2tl tuoretta rosmariinia, 2,5dl lihalientä, 1tl ketsuppia. Keitä kunnes sakenee sopivaksi (noin 10min). Mausta suolalla ja mustapippurirouheella ja lisää 1rkl voita.

 

1.Sienijauho: (20.7.2020)

Koko sienikauden ajan voit kuivata mietoja (ei ryöppättäviä) sieniä rutikuivaksi. Sienikuivurit, uuni. Itselläni on korkea vaatteidenkuivatuskaappi jossa on kolme tasoa joille voin laittaa elintarvikemuovi ritiläkoreja joiden pohjille laitan pari kerrosta sanomalehtipaperia ja sienet pilkottuna paperin päälle. Lämpö 30-40 astetta ja puhaltamaan muutama tunti kerrallaan kunnes sienet ovat kuivia. Tämän jälkeen monitoimikoneella hienonnetaan jauhoksi. Säilytys paperipussissa tai kannellisessa lasipurkissa. Muista merkata mitä sientä jauho on. Pilttipurkit ovat hyviä säilytysastioita. Kaikki sienet maistuvat erilaisilta. Käyttö: Lisää sienijauhoa sämpylä- ja leipätaikinaan, keittoon, pataruokaan, kastikkeeseen. Mielikuvitus on rajana käytölle.

 

.